Nyheter vecka 10

Ledare: Viktigt att MP stoppar S-planer på sämre företagarvillkor
Nyligen stod det klart att MP säger nej till S förslag till försämrade 3:12-regler, vilka medger att en del av företagens vinsten tas ut till lägre beskattning. Till skillnad från S har MP en smärtgräns i skattepolitiken. Läs mer här.

Höj inte entreprenörsskatten
Regeringen, eller i alla fall Socialdemokraterna, vill ”strama upp” de så kallade 3:12-reglerna för fåmansbolag. S vill göra det dyrare för styrelseproffs, fondförvaltare, hyrläkare med flera att ta ut pengar ur sina företag, men de föreslagna förändringarna slår hårdast mot företagare med betydligt lägre inkomster. Läs hela ledaren i NWT här.
Skadliga skatteförslag hotar tillväxt och jobb
Trots uttalad vilja att satsa på jobbskapande och näringsliv så ligger nu ett förslag på regeringens bord som riskerar dra undan mattan för mängder av småföretag. De föreslagna förändringarna av 3:12-regelverket kommer att drabba tjänstesektorn genom krångligare regler och ökat skattetryck, skriver Almega. Läs mer här.

C kräver besked om 3:12-reglerna
Regeringen måste lägga korten på bordet om de nya 3:12-reglerna. Det anser Centerpartiet, som nu väljer att kalla finansminister Magdalena Andersson till riksdagen. Läs mer i DI här.

Trubbel i paradiset
Tyvärr gör det förslag Andersson förespråkar att entreprenörer och företagare får finna sig att behandlas som inkomstomvandlare istället för som jobb- och tillväxtskapare, skriver Ystads Allehanda i en ledare. Läs mer här.

Ledare: Rädda företagen, MP
Finansminister Magdalena Andersson (S) medger att de hårdare reglerna blir ett allvarligt slag mot små och nystartade företag. Och det är här Miljöpartiet och andra kritiker menar att utredningen har gått för långt, framförallt gällande skatten på utdelning och det kraftigt sänkta taket för beskattning, skriver Jönköpings Posten i en ledare. Läs mer här.

Entreprenörsskatt oroar länsföretag
Fram till häromdagen har det varit märkbart tyst från företrädare för regeringspartierna i denna oerhört viktiga fråga. Men nu säger miljöpartiets skattepolitiske talesman Rasmus Ling nej och vill stoppa delar av förslaget. Från socialdemokraterna är det bara finansminister Magdalena Andersson som inte tagit avstånd från förslaget. Vad vill länets socialdemokrater? Vi uppmanar er att snarast ta avstånd från farliga skattehöjningar på företagande och jobbskapande, skriver sju företagare från Jämtland i Länstidningen. Läs mer här.

MP svänger om företagen
Om de nya reglerna trots allt införs görs detta dessutom med vetskapen om att målet på fem miljarder i skatteuttag antagligen inte kommer att nås. Reglernas enda funktion blir att försvåra för människor att starta och driva företag. Regeringens girighet prioriteras framför ett gynnsamt företagsklimat. Men detta är trots allt ingen oväntad prioritering från regeringens sida. Läs mer här.

Skrota 3:12
Att kunna bli företagare är för oss i Liberalerna en del i den frihet som det innebär att vara svensk. Man ska kunna ha en idé och förverkliga den med hårt arbete. Om det går bra, man växer företaget, tjänar pengar och därmed också betalar skatt och bidrar till samhällets utveckling så blir vi bara glada. Kasta 3:12-förslaget i papperskorgen, Magdalena Andersson och ta tid att hälsa på hos några företagare Norrköping och Söderköping. Du kommer bli förvånad vad mycket gott de bidrar med. Läs mer här.

Skattemoral och strävsamhet
Andersson behöver kunna visa upp att hon får igenom något av den politik som utlovats, varför allt mer fokus vänds mot de nya reglerna för beskattning av entreprenörskap, de som brukar kallas för 3:12. Kritiken mot även detta förslag har dock varit stenhård och nyligen gick även Miljöpartiet ut och sade att de inte kan ställa upp på förslaget som ligger. Det som gör denna fråga intressant är att den handlar om den i Sverige känsliga frågan om skattemoral, skriver Gotlänningen i en ledare. Läs mer här.

Entreprenörskatten oroar länets företagare
För politiker som vill att det skapas fler jobb borde villkoren för våra företag vara särskilt viktiga. Vi är många företagare från Gävleborg som är oroade för det förslag till nya regler för beskattning av ägarledda företag, den så kallade entreprenörsskatten eller även kallad 3:12-reglerna, skriver 16 företagare i Arbetarbladet. Läs mer här.